zondag 30 januari 2011

Ruiz kopt Twente in extra tijd langs Feyenoord

ENSCHEDE - FC Twente heeft zondag tegen Feyenoord pas laat de winst veiliggesteld. In blessuretijd werd Bryan Ruiz de held van Enschede met de winnende treffer, 2-1. De vedette maakte in het slotkwartier zijn rentree, na wegens een knieblessure enige weken buitenspel te hebben gestaan.
De beste kans in de eerste helft was voor Feyenoord. In de 41ste minuut tikte Luc Castaignos de bal na een voorzet van Gill Swerts bij de eerste paal in, maar in het Twentse doel redde Nikolai Michailov attent.

Ook in de openingsfase hadden de Rotterdammers wat mogelijkheden. FC Twente begon niet al te geïnspireerd aan het duel en bij vlagen was Feyenoord gelijkwaardig. Zo schoot Jerson Cabral in goede positie net over. Ron Vlaar zag een schot gesmoord in de verdediging van de tegenstander.

Twente, wellicht wat vermoeid na de midweekse bekerconfrontatie met PSV, begon eigenlijk pas na een minuut of twintig de zaak wat serieuzer aan te pakken. De eerste mogelijkheid kwam voort uit een solo van spelmaker Theo Janssen, nota bene afgesloten met een schot met zijn 'zwakke' rechterbeen. Doelman Erwin Mulder redde maar net.

Verder was de thuisclub, zonder de geblesseerde schaduwspits Luuk de Jong, nog gevaarlijk met schoten van Roberto Rosales en Nacer Chadli. Beide keren greep Mulder goed in. Verder hield het vrij massaal verdedigende Feyenoord zonder al te veel moeite stand.

Kort na rust kwam Feyenoord op voorsprong. Swerts legde geheel vrijstaand aan vanaf de rechterkant en zag de vermoedelijk als voorzet bedoelde inzet fraai achter Michailov dwarrelen (0-1). In de minuten die volgden waren er ook mogelijkheden voor Luigi Bruins en Georginio Wijnaldum. Beiden misten maar net.

In het laatste kwartier putte FC Twente moed uit de komst van Bryan Ruiz, hersteld van een operatie aan de knie. Uit het offensief dat volgde, maakte Wout Brama in de 76ste minuut gelijk. In blessuretijd kopte Ruiz vervolgens de niet meer verwachte 2-1 in. (ANP)